BENVINGUTS !


dijous, 12 de juliol del 2007

Drets del lector



Els drets imprescindibles del lector. En matèria de lectura els "lectors" s´atorgen tots aquestos drets, els mateixos que neguen als joves que pretenen iniciar-se a la lectura.

· El dret a no llegir.
· El dret a saltar pàgines.
· El dret a no acabar un llibre.
· El dret a rellegir.
· El dret a llegir qualsevol cosa
: sobre gustos no hi ha res escrit.
· El dret al bovarisme: el dret a deixar volar l´imaginació, a deixar que els nervis vibren, que el cervell ens faça veure allò que no està escrit… El primer estat de tot lector.
· El dret a llegir en qualsevol lloc.
· El dret a fullejar.
· El dret a llegir en veu alta.
· El dret a callar
: la lectura és una companyia, una intimitat i ningú no té autoritat per demanar-nos comptes sobre aquesta intimitat.

Com a conclusió, cal dir que "COM UNA NOVEL·LA", planteja molt bé el problema que existeix a la societat, el problema de la contínua obligació de "S´HA DE LLEGIR", perquè cada vegada els joves llegeixen menys.
Com diu a tot el llibre Daniel Pennac (professor de literatura), la culpa no la té la televisió (tot i que és un seriós competidor), ni els videojocs, ni …, la culpa la tenen totes aquelles persones que no estimulen en els seus fills el plaer de la lectura, l´ hàbit de lectura que ens proporciona la felicitat, oblidar-se del món per una estona i deixar volar la imaginació.
La culpa la té per tant l´educació, des de casa a l´escola, aqueix canvi del plaer de la lectura abans de dormir, a la lectura com una obligació, la falta de professors, eixits de l´ atzar, que desperten als seus alumnes el gust per la lectura, "el plaer de llegir", i no el llegir per obligació, per una nota o per una qualificació.